David Attenborough étrendje: A hosszú élet titkai
A 99 éves David Attenborough jövőre betölti a 100-at, és most feltárja azokat a szokásokat, amelyek hozzájárulnak hihetetlen hosszú életéhez. Bár szerinte sok múlik a szerencsén, étrendje és életmódja meglepően hasonlít a világ leghosszabb életű régióinak lakóiéhoz.
A kék zónák titka és Attenborough kapcsolata
A kék zónák (blue zones) olyan területek, ahol kiemelkedően sokan érik el a 100 éves kort. Ezek közé tartozik Kalifornia Loma Linda része, Costa Rica Nicoya-félszigete, Japán Okinawája, Olaszország Szardíniája és Görögország Ikaria szigete. Ezeken a helyeken a lakók főleg növényi alapú étrendet követnek, ritkán esznek vörös húst, és kerülik a tejtermékeket.
David Attenborough, a világhírű brit műsorvezető és történész, részben hasonlóan él. Bár nem zárkózik el teljesen a sajt elől – amit szívesen fogyaszt –, étrendjét近年来 (az elmúlt években) egyre inkább növényi alapúra állította át. "Bizonyára megváltoztattam az étrendemet" – mondta 2020-ban a Good Housekeeping magazinnak. "Nem drámai módon, de hónapok óta nem ettem vörös húst."
Attenborough hangsúlyozza, hogy egyensúlyra törekszik: eszik sajtot és halat is, de összességében vegetáriánusabb lett, mint gondolta. 2019-ben a The Sun-nak azt nyilatkozta: "Nincs többé ugyanaz az étvágyam a hús iránt". Szerinte ez részben a bolygó állapotával függ össze, ami tudatosan befolyásolja a döntéseit.

Miért kerülik a centenáriusok a vörös húst?
David Attenborough étrendje különösen időszerű, hiszen friss tanulmányok szerint a magas vörös húsfogyasztás növelheti a bélrák (bowel cancer) kockázatát. Dr. James Kinross, a King Edward VII Kórház kolorektális sebésze a LADbible-nak elmagyarázta: a vörös húsban lévő egy adott aminosav a májban bomlik le, és ez káros metabolitokat (metabolite) termel.
"Ha már eszel vörös húst, legyen kiváló minőségű, és heti egyszer, mint egy különleges csemege" – javasolja a doktor. Hozzáteszi, hogy ha hetente legalább egy adag vörös húst lecserélsz fehér halra vagy csirkére, jelentősen csökkented a bélrák esélyét. Nem kell vegánnak lenned egy egészséges bélflóráért (gut health), de ne egyél húst minden étkezéshez!

Attenborough esetében egy szakértő szerint az étrendnél fontosabb a genetika. Andrew Steele, az "Ageless: The New Science of Getting Older Without Getting Old" című könyv szerzője az iNews-nak nyilatkozva kiemelte: a legtöbb embernél a hosszú élet nem genetikai, de extrém öregkort, mint Attenborough vagy II. Erzsébet királynő esetében, igen. Akiknek szülei vagy testvérei érték el a 100-at, tízszer nagyobb eséllyel teszik ezt meg ők maguk.
Ezek a "jó gének" az agy öregedését, a törékenységet (frailties), sőt még a ráncokat és a ősz hajat is szabályozzák. De mi is segíthetünk: aludjunk eleget, mozogjunk, és akár fogmosással kétszer naponta!

David Attenborough étrendje: Összefoglalva
Összességében David Attenborough példája azt mutatja, hogy a hosszú élet nem csak a géneken múlik, hanem tudatos választásokon is. Kevesebb vörös hús, több növényi étel és kiegyensúlyozott életmód – ezekkel mi is közelebb kerülhetünk a centenáriushoz. A legendás műsorvezető inspirációja mindannyiunknak, hogy vigyázzunk magunkra, miközben csodáljuk a természetet, amit olyan szenvedéllyel mutat be.


