A bodza sokoldalú felhasználása és jótékony hatásai
A bodza nem csak egy egyszerű növény, hanem egy igazi természetes gyógyszertár. Virágától a termésén át a kérgéig minden része értékes, és számos módon hasznosítható az egészségünk érdekében.
A bodza szezonja és fajtái
A bodzának évente két fő szezonja van: tavasszal virágzik, ősszel pedig beérik a termése. Magyarországon három fő fajtája honos:
- Fekete bodza: A legismertebb és legsokoldalúbban felhasználható fajta.
- Gyalogbodza: Termése enyhén mérgező, fogyasztásra nem alkalmas.
- Fürtös bodza: Élénkpiros bogyói jellegzetesek, de magja mérgező.
A bodza gyógyhatásai
A bodza számos jótékony hatással bír egészségünkre:
- Izzasztó és vizelethajtó
- Segít megfázás és nátha esetén
- Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító
- Immunerősítő (magas C- és B-vitamin tartalom)
- Enyhe hashajtó hatás
Bodzából készült házi gyógymódok
Fogfájás enyhítésére: Öblögessünk bodzavirágteával.
Fülfájás esetén: Cseppentsünk bodzavirágteát a fájó fülbe.
Immunerősítésre: Készítsünk teakeveréket bodzavirágból, szederlevélből, csipkebogyóból és hársfavirágból.
Bodzás finomságok receptjei
Bodzavirágos tej:
- 4 db friss bodzavirágzatot tisztítsunk meg
- Forraljunk fel ½ liter tejet
- Adjuk hozzá a virágokat, hagyjuk állni 15 percig
- Szűrjük le, ízesítsük vaníliás cukorral
Bodzaszörp:
- 8 db bodzavirágzatot áztassunk 1,5 liter vízben 3 napig
- Szűrjük le, adjunk hozzá citromlevet és 2 kg gyümölcscukrot
- Forraljuk fel, majd töltsük üvegekbe
Bodzatea készítése
2 teáskanál szárított bodzavirágot forrázzunk le ¼ liter vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Fokozhatjuk hatását egy evőkanál homoktövis-ivólével.
Szakértői tanácsok a bodzaszürethez
Szekszárdi Ildikó természetgyógyász, fitoterapeuta tanácsai:
- A virágokat akkor szedjük, amikor a szélső virágok kinyíltak, de középen még bimbósak
- Napos, délelőtti időpontot válasszunk
- Környezeti szennyeződésektől mentes bokrokat keressünk
- Kosarakba gyűjtsük a virágokat
- Árnyékos helyen szárítsuk
Fontos: Csak az érett, sötét színű bogyókat szedjük le, a zöldek mérgezőek!
A bodza egy csodálatos ajándék a természettől. Megfelelő felhasználással számos egészségügyi problémára nyújthat enyhülést, és finom ételek, italok alapanyagaként is szolgálhat. Használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket!