back to top

Bodza: A természet sokoldalú gyógynövénye

A bodza sokoldalú felhasználása és jótékony hatásai

A bodza nem csak egy egyszerű növény, hanem egy igazi természetes gyógyszertár. Virágától a termésén át a kérgéig minden része értékes, és számos módon hasznosítható az egészségünk érdekében.

A bodza szezonja és fajtái

A bodzának évente két fő szezonja van: tavasszal virágzik, ősszel pedig beérik a termése. Magyarországon három fő fajtája honos:

  • Fekete bodza: A legismertebb és legsokoldalúbban felhasználható fajta.
  • Gyalogbodza: Termése enyhén mérgező, fogyasztásra nem alkalmas.
  • Fürtös bodza: Élénkpiros bogyói jellegzetesek, de magja mérgező.

A bodza gyógyhatásai

A bodza számos jótékony hatással bír egészségünkre:

  • Izzasztó és vizelethajtó
  • Segít megfázás és nátha esetén
  • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító
  • Immunerősítő (magas C- és B-vitamin tartalom)
  • Enyhe hashajtó hatás

Bodzából készült házi gyógymódok

Fogfájás enyhítésére: Öblögessünk bodzavirágteával.

Fülfájás esetén: Cseppentsünk bodzavirágteát a fájó fülbe.

Immunerősítésre: Készítsünk teakeveréket bodzavirágból, szederlevélből, csipkebogyóból és hársfavirágból.

Bodzás finomságok receptjei

Bodzavirágos tej:

  1. 4 db friss bodzavirágzatot tisztítsunk meg
  2. Forraljunk fel ½ liter tejet
  3. Adjuk hozzá a virágokat, hagyjuk állni 15 percig
  4. Szűrjük le, ízesítsük vaníliás cukorral

Bodzaszörp:

  1. 8 db bodzavirágzatot áztassunk 1,5 liter vízben 3 napig
  2. Szűrjük le, adjunk hozzá citromlevet és 2 kg gyümölcscukrot
  3. Forraljuk fel, majd töltsük üvegekbe

Bodzatea készítése

2 teáskanál szárított bodzavirágot forrázzunk le ¼ liter vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Fokozhatjuk hatását egy evőkanál homoktövis-ivólével.

Szakértői tanácsok a bodzaszürethez

Szekszárdi Ildikó természetgyógyász, fitoterapeuta tanácsai:

  • A virágokat akkor szedjük, amikor a szélső virágok kinyíltak, de középen még bimbósak
  • Napos, délelőtti időpontot válasszunk
  • Környezeti szennyeződésektől mentes bokrokat keressünk
  • Kosarakba gyűjtsük a virágokat
  • Árnyékos helyen szárítsuk

Fontos: Csak az érett, sötét színű bogyókat szedjük le, a zöldek mérgezőek!

A bodza egy csodálatos ajándék a természettől. Megfelelő felhasználással számos egészségügyi problémára nyújthat enyhülést, és finom ételek, italok alapanyagaként is szolgálhat. Használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket!

Exit mobile version