Kezdőlap Sztárok Külföldi Sztárok

Clarkson sokkoló vallomása: Csődbe viszi a kocsmája

Jeremy Clarkson reveals shocking true cost of running a pub after admitting 'total disaster'

Jeremy Clarkson sokkoló vallomása a pubtulajdonlásról

Jeremy Clarkson, a népszerű Clarkson’s Farm sztárja nemrég felfedte, milyen hatalmas anyagi terhet jelent számára a nemrégiben megvásárolt pubja üzemeltetése. A volt Top Gear műsorvezető szerint a vállalkozás „totális katasztrófa”.

Az elmúlt években Clarkson a gyors autókat traktorra és kombájnra cserélte, amikor átvette a Diddly Squat Farm irányítását az angol Cotswolds szívében. A Clarkson’s Farm című dokumentumsorozat az egyik legjobb TV-műsor lett az elmúlt fél évtizedben, ahol Jezza emberibb oldalát mutatja meg a szupersportautók és James May bosszantása helyett.

Milliókat költött a pubra

A Clarkson’s Farm negyedik évadában, amely várhatóan 2025 májusában kerül adásba, a 64 éves yorkshire-i származású Clarkson egy helyi pubba fektetett be. Közel 1 millió fontot (kb. 450 millió forintot) költött a hely megvásárlására, majd még többet annak felújítására. A pub, akárcsak a Diddly Squat Farm Shop, önmagában is turisztikai látványossággá vált az Oxfordshire vidékén nyaralók számára.

Clarkson sokkoló vallomása: Csődbe viszi a kocsmája-1
Clarkson állítólag körülbelül 1 millió fontot költött a The Farmer's Dog nevű pubra (Fotó: Ben Birchall/PA Wire)

Azonban a kamerák és a pub széles körben beharangozott nyitóhétvégéje mögött ott a rideg valóság, amellyel a The Farmer’s Dog szembesül. És ez kísértetiesen hasonlít más kocsmák helyzetéhez az országban, Clarkson anyagi háttere ellenére is.

A sokkoló számok

A The Sunday Times-ban megjelent legutóbbi cikkében Clarkson elárulta, hogy a befektetés „totális katasztrófa” volt, és részletesen elmagyarázta, milyen is valójában a helyzet:

„Természetesen hallottam, hogy az Egyesült Királyságban naponta két pub zár be, és hogy 10 000 pub szűnt meg 2000 óta” – írta Clarkson. „És figyelmeztettek a pénzkeresés nehézségeire, ha szigorúan csak brit ételeket kínálok. De minden tanács és figyelmeztetés az egyik fülemen be, a másikon ki. Azt hittem, minden rendben lesz. Hát nem lett. Rohadt drága volt.”

Clarkson sokkoló vallomása: Csődbe viszi a kocsmája-2
Clarkson a bárpult mögött (Fotó: PA/Neil Robinson)

A volt The Grand Tour műsorvezető elárulta, hogy naponta 100 fontot (kb. 45 000 forintot) költ üzemanyagra a pub generátorához. A terasz fűtése, amely a nagy forgalom miatt szükséges, további heti 400 fontba (kb. 180 000 forintba) kerül. Ezek mellett Clarkson havonta 27 000 fontot (kb. 12 millió forintot) költ parkolásra és forgalomirányítókra, hogy „távol tartsa a tanácsot”.

Egy gyors számítás szerint ez évi átlagosan 381 300 fontot (kb. 171 millió forintot) jelent csak erre a három tételre, nem beszélve az egyéb költségekről, például a bérekről.

Clarkson sokkoló vallomása: Csődbe viszi a kocsmája-3
Sorok a nyitónapon Clarkson pubjánál (Fotó: Ben Birchall/PA Wire)

A profit elérhetetlen álom

„Elkeserítő látni, mennyi erőfeszítés kell ahhoz, hogy ilyen kevés pénzt keressünk a farmon. A pubban még rosszabb a helyzet” – mondja Clarkson. „A vendégek jönnek, ezzel nincs gond. De a látogatásaikat profittá alakítani szinte lehetetlen.”

A helyzetet tovább rontják az olyan őrülten egyedi incidensek, mint például amikor a vendégmosdókat „vegyileg képzett veszélyesanyag-kezelő mérnököknek” kellett megtisztítaniuk a vendégek féktelen bélműködése miatt.

Ahogy a mezőgazdaság esetében, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a Clarkson’s Farm következő évadai megmutatják nekünk mindazt, amit tudnunk kell egy pub tulajdonlásának valódi nehézségeiről.

Jeremy Clarkson esete jól példázza, hogy még egy ismert és tehetős személyiség számára is hatalmas kihívást jelent egy pub nyereséges üzemeltetése a mai gazdasági környezetben. A magas költségek, a szigorú szabályozások és az alacsony profit margin olyan akadályokat jelentenek, amelyekkel nehéz megbirkózni még egy milliomos számára is.

Exit mobile version