back to top

Csipkebogyótea: A vitaminbomba elkészítésének titkai

A csipkebogyótea készítésének művészete

A csipkebogyótea nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Hogyan készítsük el helyesen, hogy megőrizzük értékes tápanyagait? Szakértőnk elárulja a titkokat.

A tökéletes csipkebogyótea titka

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szerint a csipkebogyótea elkészítésének kulcsa a víz hőmérséklete. A C-vitamin megőrzése érdekében 40-50 fokos víznél melegebbet ne használjunk. Az áztatás történhet meleg vagy hideg vízben, de semmiképpen sem forróban.

A szakértő azt javasolja, hogy a csipkebogyót fagyok előtt szedjük le és dolgozzuk fel a megfelelő beltartalom biztosítása érdekében. A bogyók előkészítése során nem feltétlenül szükséges a magok és szőrök eltávolítása, mivel az áztatást úgyis szűrés követi.

A csipkebogyó jótékony hatásai

A csipkebogyó igazi vitaminbomba:

  • 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom
  • Gazdag magnéziumban, vasban és kálciumban
  • A-, B1-, B2-, E-, K- és P-vitamin forrás
  • Erős antioxidáns hatású

Jótékony hatással lehet az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint segíthet meghűlés, magas vérnyomás és emésztési problémák esetén is.

Csipkebogyó felhasználási módok

A csipkebogyót többféleképpen is elkészíthetjük:

  • Tea
  • Szörp
  • Lekvár
  • Nyers fogyasztás (óvatosan a szőrös résszel)

Házi receptek csipkebogyóból

Csipkebogyótea: Egy evőkanál összetört csipkebogyót áztassunk egy csésze 40-50 fokos vízben 10 percig, majd szűrjük le. Napi 3-4 csésze fogyasztása ajánlott. Alternatívaként készíthetjük hideg vízben, 12 órás áztatással is.

Csipkebogyólekvár: 500 g megtisztított csipkebogyóhúst keverjünk össze 350 g cukorral, 2 dl gyümölcsecettel és egy citrom levével. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrítsük be.

Fiatalító pakolás: Egy evőkanálnyi csipkebogyópépet keverjünk össze egy tojássárgájával és kevés tejszínnel. 15 percig hagyjuk az arcbőrön.

Összefoglaló

A csipkebogyótea elkészítése egyszerű, de fontos odafigyelni a részletekre. A megfelelő hőmérséklet és áztatási idő betartásával egy rendkívül egészséges, vitaminokban gazdag italt készíthetünk. Akár teaként, lekvárként vagy kozmetikumként használjuk, a csipkebogyó sokrétű felhasználhatósága miatt igazi kincs az egészségtudatos életmódban.

Exit mobile version