Az édesburgonya: Tápanyagokban gazdag csoda a kertben
Az édesburgonya nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Termesztése egyszerű, és számos előnnyel jár. Ismerjük meg közelebbről ezt a csodálatos növényt!
Tápanyagok és egészségügyi előnyök
Az édesburgonya igazi tápanyagbomba. Egyetlen gumó biztosítja a napi javasolt A-vitamin-bevitel kétszeresét és a C-vitamin-szükséglet egyharmadát. Emellett gazdag rostban, vasban, káliumban és B6-vitaminban. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni olyan súlyos betegségeket, mint a rák, a cukorbetegség és a gyomorfekély.
Termesztési tudnivalók
Az édesburgonya termesztése viszonylag egyszerű:
- Jól bírja a szárazságot
- Nem igényel permetezést, mivel nincs jelentős kártevője
- Folyamatos meleget igényel a fejlődéshez
- Gyökérről nyert kis hajtásokkal szaporítható
Ültetés és gondozás
A szabadföldi palántázást akkor kezdhetjük, amikor a hőmérséklet biztosan fagypont felett marad. A sortávolság legalább 1 méter legyen, a sorokon belül pedig fél méterre ültessük egymástól a palántákat. Az ültetőlyukak olyan mélyek legyenek, hogy csak a két legfelső levél maradjon a felszín felett.
Az édesburgonya támrendszerre futtatható, ami megkönnyíti a gondozását és a termés betakarítását. A gumók felszedését még a fagyok beállta előtt meg kell kezdeni.
Összefoglalás
Az édesburgonya termesztése nemcsak egyszerű, de rendkívül kifizetődő is. Tápanyagokban gazdag, ellenálló növény, mely minimális gondozás mellett is bőséges termést hoz. Akár kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen a befektetett munka többszörösen megtérül az egészséges és ízletes termés formájában.