back to top
11.1 C
Budapest
szerda, április 2, 2025
spot_img
Továbbiak

    Fenntartható sushi: Melyik hal maradhat az étlapon?

    Fenntartható halfogyasztás a sushi szerelmeseinek

    A WWF új sushi-útmutatója segít eligazodni a fenntartható halfogyasztás útvesztőjében. Mely halak kerülendők és melyek a környezetbarát alternatívák a sushi étlapon?

    A sushi-alapanyagok fenntarthatósági rangsora

    A Természetvédelmi Világalap (WWF) 13 népszerű sushi-alapanyagot vizsgált meg és értékelt egy könnyen értelmezhető zöld-sárga-piros színkódos rendszerben. Ez az útmutató hasznos lehet mind a szupermarketi vásárlás, mind az éttermi rendelés során.

    Kerülendő sushi-alapanyagok

    A piros kategóriába sorolt, kerülendő alapanyagok között szerepel:

    • Angolna (minden formában)
    • Tengeri keszeg
    • Sárgaúszójú tonhal (bizonyos halászati módszerekkel)
    • Bonitó tonhal (meghatározott régiókból és halászati módszerekkel)
    • Kékúszójú tonhal (halgazdaságból vagy hosszú horogsoros módszerrel)
    • Lazac (chilei vagy hagyományos halgazdaságból származó atlanti lazac)
    • Garnéla (vadon fogott vagy nem fenntartható tenyészetből)
    • Surimi (ismeretlen eredetű)
    • Sárgaúszójú és borostyánmakréla (tenyésztett)
    • Kalmár, szépia, polip (fenékhálóval fogott)

    Fenntartható sushi-alternatívák

    A zöld kategóriába sorolt, fenntarthatóbb választások:

    • Sárgaúszójú tonhal (nyugati és középső Csendes-óceánból, kézi horoggal fogva)
    • Bonitó tonhal (Csendes- és Atlanti-óceánból, kézi horoggal fogva)
    • Kékúszójú tonhal (Földközi-tengerből, csapdás vagy kézi horogsoros módszerrel)
    • Lazac (alaszkai, vadon fogott csendes-óceáni, vagy európai akvakultúrából)
    • Trópusi garnéla (bio minősítésű, európai akvakultúrából)
    • Sárgaúszójú és borostyánmakréla (Azori-szigetekről vagy Dél-Afrikából, kézi horoggal)
    • Kalmár és szépia (Északkeleti-Atlanti-óceánból, kézi horoggal)
    • Jakabkagyló (Északkeleti-Atlanti-óceánból kézzel gyűjtve vagy akvakultúrából)

    Tippek a fenntartható sushi-fogyasztáshoz

    A WWF javasolja, hogy az éttermekben érdeklődjünk a hal eredetéről és a halászati módszerekről. A szervezet „Jó hal” listája részletes információkat tartalmaz az egyes halfajok túlhalászatáról és ökológiai hatásairól.

    Jó hír a sushi-rajongóknak: A nori-algák környezetbarátnak számítanak. Emellett a zöldséges sushi-variációk, például uborka, avokádó, tök vagy cékla felhasználásával készült ételek biztonságos választásnak tekinthetők.

    A fenntartható sushi-fogyasztás nem csak ízletes, de felelősségteljes döntés is. Válasszunk tudatosan, és élvezzük a japán konyha remekeit környezetbarát módon!

    Ezek is érdekelhetnek

    Ezt se hagyd ki!