Frenák Pál gasztronómiai útja: A szegénységtől a kifinomult ízekig
Frenák Pál, a Kossuth-díjas táncművész és koreográfus kulináris kalandozásai a szegény gyermekkortól a nemzetközi gasztronómia felfedezéséig vezetnek. Az egészséges táplálkozás híve, de az ínyencségekről sem mond le teljesen.
Gyermekkori emlékek: Szűkös körülmények között
Frenák Pál gyermekkorában a szegénység határozta meg az étkezést. „Gyerekkoromban tízen ültük körbe az asztalt. Anyánk mindennap főzött. Rengeteget – a semmiből!” – emlékszik vissza. A halászlé és a sült hal gyakori fogás volt, amit az édesanya nyolc gyermek között osztott el, magának csak a hal fejét hagyva.

Gasztronómiai horizont tágulása
Az Astoria Szállóban pikolófiúként dolgozva ismerkedett meg a gasztronómia szélesebb palettájával. Később, Párizsba kerülve, a magyar ételek főzésével kápráztatta el francia barátait. „Literszámra főztem a gulyást. Francia barátaim állandóan azt kérték tőlem.”

Egészségtudatos táplálkozás felé
Házassága után felesége révén ismerkedett meg a francia konyha finomságaival. „Májustól októberig azóta is salátán élünk.” – mondja Frenák. Az egészséges táplálkozás mellett döntött, de nem mond le teljesen az ínyencségekről sem.

Nemzetközi kulináris élmények
Japánban és Marokkóban szerzett gasztronómiai tapasztalatai tovább gazdagították étkezési kultúráját. „Millió finomság van ott, kivételes ízek.” – meséli japán élményeiről. Az arab és berber konyha ízei ma is jelen vannak étrendjében.
Frenák-féle ratatouille recept
A művész megosztotta saját ratatouille receptjét is, amit ő „kacsatuj”-nak nevez. A hagyományos francia étel Frenák-féle változata sült kacsacombbal és szalonnával gazdagítva készül.
Összegzés
Frenák Pál gasztronómiai útja a szegénységtől a nemzetközi konyhaművészet felfedezéséig vezetett. Ma már tudatosan táplálkozik, de nem mond le teljesen az élet kulináris örömeiről sem. Története példázza, hogyan lehet ötvözni az egészséges életmódot és a gasztronómiai élvezeteket.