back to top

Frenák Pál gasztrokalandjai: A szegénységtől a fine diningig

Frenák Pál gasztronómiai útja: A szegénységtől a kifinomult ízekig

Frenák Pál, a Kossuth-díjas táncművész és koreográfus kulináris kalandozásai a szegény gyermekkortól a nemzetközi gasztronómia felfedezéséig vezetnek. Az egészséges táplálkozás híve, de az ínyencségekről sem mond le teljesen.

Gyermekkori emlékek: Szűkös körülmények között

Frenák Pál gyermekkorában a szegénység határozta meg az étkezést. „Gyerekkoromban tízen ültük körbe az asztalt. Anyánk mindennap főzött. Rengeteget – a semmiből!” – emlékszik vissza. A halászlé és a sült hal gyakori fogás volt, amit az édesanya nyolc gyermek között osztott el, magának csak a hal fejét hagyva.

Frenák Pál családja körében gyermekkorában

Gasztronómiai horizont tágulása

Az Astoria Szállóban pikolófiúként dolgozva ismerkedett meg a gasztronómia szélesebb palettájával. Később, Párizsba kerülve, a magyar ételek főzésével kápráztatta el francia barátait. „Literszámra főztem a gulyást. Francia barátaim állandóan azt kérték tőlem.”

Frenák Pál szüleivel Párizsban, 1984-ben – kulináris élmények kezdete

Egészségtudatos táplálkozás felé

Házassága után felesége révén ismerkedett meg a francia konyha finomságaival. „Májustól októberig azóta is salátán élünk.” – mondja Frenák. Az egészséges táplálkozás mellett döntött, de nem mond le teljesen az ínyencségekről sem.

Frenák Pál napjainkban – tudatos táplálkozás és ínyencségek egyensúlya

Nemzetközi kulináris élmények

Japánban és Marokkóban szerzett gasztronómiai tapasztalatai tovább gazdagították étkezési kultúráját. „Millió finomság van ott, kivételes ízek.” – meséli japán élményeiről. Az arab és berber konyha ízei ma is jelen vannak étrendjében.

Frenák-féle ratatouille recept

A művész megosztotta saját ratatouille receptjét is, amit ő „kacsatuj”-nak nevez. A hagyományos francia étel Frenák-féle változata sült kacsacombbal és szalonnával gazdagítva készül.

Összegzés

Frenák Pál gasztronómiai útja a szegénységtől a nemzetközi konyhaművészet felfedezéséig vezetett. Ma már tudatosan táplálkozik, de nem mond le teljesen az élet kulináris örömeiről sem. Története példázza, hogyan lehet ötvözni az egészséges életmódot és a gasztronómiai élvezeteket.

Exit mobile version