back to top

Hepatitis A járvány: Tünetek és megelőzés

Hepatitis A járvány Magyarországon: Mit kell tudni?

A hepatitis A fertőzések száma jelentősen megemelkedett hazánkban. Dr. Molnár Zsuzsanna szakértő segítségével áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat a betegségről és megelőzéséről.

A járvány jelenlegi helyzete

A hepatitis A megbetegedések száma 57-ről 393-ra nőtt az elmúlt időszakban. Dr. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Védőoltási Osztályának vezetője szerint ez a növekedés nem szokatlan, hiszen a betegség 5-7 évente mutat ciklikus emelkedést.

A vírus terjedése és kockázati tényezők

A hepatitis A vírus terjedhet:

  • Fertőzött személyek székletével
  • Közös mosdóhasználattal
  • Szoros kontaktus útján egy háztartásban élők között
  • Szennyezett víz, étel vagy kéz által
  • Ritkább esetekben szexuális úton

A betegség gyakoribb olyan helyeken, ahol rossz higiénés viszonyok uralkodnak, vagy nem megfelelő a vízellátás és -tisztítás.

Tünetek és felismerés

A hepatitis A lappangási ideje akár 4 hét is lehet. Kezdeti tünetek:

  • Fáradtság, rossz közérzet
  • Láz, izom- és ízületi fájdalom
  • Hasi fájdalom, puffadás
  • Hányinger, étvágytalanság

Későbbi, egyértelműbb tünetek:

  • Sötétebb vizelet, világosabb széklet
  • A bőr és a szemfehérje sárgasága (felnőttek 70%-ánál)

Kezelés és gyógyulás

A betegség általában néhány hét alatt magától elmúlik, de a teljes felépülés 1-2 hónapig is eltarthat. Fontos a gyógyulás alatt:

  • Kerülni az alkoholt és más májterhelő anyagokat
  • Súlyos esetekben kórházi kezelés lehet szükséges

Védőoltás és megelőzés

Dr. Molnár Zsuzsanna szerint védőoltás ajánlott:

  • Fertőzött szubtrópusi vagy trópusi országokba utazóknak
  • Rossz higiéniai körülmények között élőknek vagy oda utazóknak
  • Bizonyos alapbetegségekkel élőknek (pl. hemofília, krónikus hepatitis B vagy C)

A védőoltás orvosi javaslatra, vényre érhető el a patikákban.

Összefoglalás

A hepatitis A járvány terjedése várható, de nincs ok pánikra. A megfelelő higiénia, a kézmosás és az élelmiszer-biztonság betartása kulcsfontosságú a megelőzésben. Kockázati csoportba tartozók számára a védőoltás megfontolható. Tünetek észlelése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!

Exit mobile version