back to top
25.4 C
Budapest
kedd, július 15, 2025
spot_img
Továbbiak

    Károly király forradalmasítja a királyi reggelit

    Hogyan változott a királyi reggeli az évszázadok során?

    Károly király, szakítva a múlt hagyományaival, egyszerű és egészséges reggelivel kezdi a napját. Ez a változás jól tükrözi a modern királyi család étkezési szokásainak átalakulását.

    Károly király forradalmasítja a királyi reggelit-1
    Károly király és Kamilla királyné étkezés közben (Fotó: InStyle)

    A királyi reggeli evolúciója

    Tom Parker Bowles, Károly király mostohafia és elismert gasztronómiai szakíró szerint, ha a királyság nem lett volna opció, Károly „fantasztikus gasztronómiai író lehetett volna”. Parker Bowles a „Cooking & The Crown: Royal Recipes from Queen Victoria to King Charles III” című könyvében részletesen bemutatja, hogyan változott a királyi reggeli az évszázadok során.

    A viktoriánus és eduárd-kori arisztokrácia reggelije nem volt más, mint egy „teljes gasztronómiai roham”. Az étlapon olyan fogások szerepeltek, mint kolbászok, csirke, erdei szalonka, steak, tojás és „apró halas finomságok kagylóhéjban”. Ezek a lakomák akár öt fogáson keresztül is tarthattak.

    Károly király forradalmasítja a királyi reggelit-2
    Károly király egy hivatalos eseményen (Fotó: Getty Images)

    Károly király modern megközelítése

    Károly király, aki számos területen, különösen a fenntarthatóság terén igyekszik előrelépést elérni, a reggelizési szokásokban is újított. Míg édesanyja, Erzsébet királynő viszonylag egyszerű reggelit fogyasztott (müzli, tojás, pirítós és narancslé), Károly még ennél is egyszerűbbre vette a figurát.

    A király reggelije mindössze aszalt gyümölcsökből és mézből áll. Felesége, Kamilla királyné nyáron joghurtot, télen pedig zabkását fogyaszt, utóbbit saját mézével ízesítve. Parker Bowles szerint ez a változás „egy teljesen modern és egészséges kezdete a napnak”, hozzátéve, hogy „Viktória királynő valószínűleg nem helyeselte volna”.

    Károly, a brit gasztronómia hőse

    Parker Bowles mostohaapját „igazi brit gasztronómiai hősnek” nevezi. Szerinte „nincs nála jobban tájékozott személy, amikor ritka állatfajtákról, örökségi gyümölcsökről és zöldségekről, sajtkészítésről, hentesmesterségről vagy sörfőzésről van szó”.

    Ez a szenvedély és tudás tükröződik Károly király egyszerű, de tudatos étkezési szokásaiban is. A király, aki közismerten kihagyja az ebédet, hogy a nap közepén is dolgozhasson, reggelijével is példát mutat az egészséges és fenntartható életmódra.

    Összegzés

    Károly király reggelizési szokásai jól mutatják, hogyan változott a brit királyi család étkezési kultúrája az évszázadok során. A viktoriánus kor bőséges lakomáitól eljutottunk egy egyszerű, egészségtudatos étrendig, amely tükrözi a modern kor kihívásait és értékeit. Ez a változás nem csak a királyi család, de az egész brit társadalom számára is példaértékű lehet az egészséges életmód és a fenntarthatóság terén.

    Ezek is érdekelhetnek

    Ezt se hagyd ki!