back to top

Mogyorótermesztés titkai: Nagyobb termés, jobb minőség

Mogyorótermesztés: Szakértői útmutató a bőséges terméshez

Sokan küzdenek a mogyorófájuk apró termésével. Cikkünkben Kiszel Péter okleveles kertészmérnök ad tanácsokat a sikeres mogyorótermesztéshez, beleértve a metszést, öntözést és tápanyag-utánpótlást.

Mogyorófajták és jellemzőik

A mogyorófáknak két fő típusa létezik:

  • Törökmogyoró: Fa termetű, vastag héjú, erős aromájú, kisebb termésű
  • Közönséges mogyoró: Inkább bokor, változatosabb fajtákkal

A közönséges mogyoró fajtái között találunk apróbb szeműeket (sötétbarna, kb. 2 Ft-os érme méretű) és nagyobb termésűeket is (gömb vagy hosszúkás alakú).

Helyes metszés és gondozás

A mogyoróbokrok metszése főként ritkítást és ifjítást jelent:

  • A tőről feltörő erős sarjakat vágjuk vissza tövig
  • Néhány jó pozíciójú, erős sarjat hagyjunk meg az elöregedett részek későbbi pótlására

Öntözés és tápanyag-utánpótlás

A mogyoró víz- és tápanyagigényes növény:

  • Nyáron öntözzük rendszeresen, nagy vízadagokkal
  • Tápanyag-utánpótlásként terítsünk komposztot a tő körül
  • Keverjünk a komposzthoz komposztált marhatrágyát

A növény különösen igényli a nitrogént a növekedéshez, de a foszfor és kálium is fontos a virágzáshoz és terméskötéshez.

További tippek a sikeres termesztéshez

Figyeljünk az alábbiakra is:

  • Kerüljük a túl erős árnyékot, mert csökkentheti a termés mennyiségét és méretét
  • Válasszunk megfelelő fajtát a kívánt termésmérethez
  • Rendszeresen ellenőrizzük a növény egészségi állapotát

A megfelelő gondozással és odafigyeléssel jelentősen javíthatjuk mogyorófánk termésének mennyiségét és minőségét. Kövesse szakértőnk tanácsait, és élvezze a bőséges, ízletes mogyorótermést!

Exit mobile version