back to top
18.4 C
Budapest
szombat, április 19, 2025
spot_img
Továbbiak

    Peter Srámek gasztrokalandjai: Szlovák ízek és főzés

    Peter Srámek gasztronómiai utazása: A szlovák konyhától a saját konyháig

    Peter Srámek, a magyar közönség kedvenc énekese, nemcsak a zenében, de a konyhában is otthonosan mozog. Ismerjük meg közelebbről gasztronómiai szenvedélyét és kedvenc szlovák ételeit!

    Szlovák ízek nyomában

    Peter Srámek, aki tizenegy éve robbant be a magyar köztudatba, szívesen idézi fel gyerekkora ízeit. Két kedvenc szlovák étele a sviečková (bélszín mártással) és a strapačka. A sviečkovát hagyományosan tejszínnel készítik, mellé knédlit tálalnak, Peter pedig vörösáfonya-lekvárral bolondítja meg.

    Peter Srámek kedvenc szlovák ételei között szerepel a sviečková és a strapačka

    A konyhafőnök Peter

    Az énekes nemcsak enni, de főzni is szeret. „Anyukámnak mindig szívesen segítettem a konyhában, és amióta egyedül élek Magyarországon, még inkább az életem része lett a főzés” – meséli Peter. Barátai szerint remekül főz, és ő maga is élvezi a folyamatot. Számára a főzés igazi kikapcsolódás, gyakran este, egy jó film mellett készíti el kedvenc ételeit.

    Sviečková na smotane: A híres szlovák étel receptje

    Peter megosztotta velünk kedvenc szlovák ételének receptjét. A sviečková na smotane, azaz bélszín mártásban elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:

    • 1 kg marhahús
    • 200 ml főzőtejszín
    • 200 ml habtejszín
    • 1 evőkanál mustár
    • 4 szem bors
    • 3 db babérlevél
    • 1 kávéskanál ecet
    • 4 db sárgarépa
    • 1 szál petrezselyem
    • kevés cukor
    • vegeta (opcionális)

    Az elkészítés módját Peter részletesen elmagyarázta, így bárki elkészítheti otthon ezt a finom szlovák ételt.

    Peter Srámek kertjében saját paradicsomot is termeszt, amit szívesen felhasznál főzéskor

    Édes félreértés és rajongói szeretet

    Bár Peter nem tartja magát édesszájúnak, a parené buchty (gőzgombóc) és a tejbegrízért gyerekkora óta rajong. Érdekes módon rajongói évek óta pillecukorral lepik meg, ami egy félreértésből adódik. „Anyukám egyszer tévesen azt mondta valahol, hogy a kedvencem a pillecukor. Összekeverte a habcsókkal, ami valóban a kedvencem” – meséli mosolyogva az énekes.

    Összefoglaló

    Peter Srámek nemcsak tehetséges énekes, de szenvedélyes szakács is. A szlovák konyha ízeit őrzi szívében, miközben saját konyhájában is szívesen alkot. Gasztronómiai kalandjai és receptjei inspirálóak lehetnek mindazoknak, akik szeretik felfedezni más kultúrák ízeit vagy egyszerűen csak élvezik a főzés örömét.

    Ezek is érdekelhetnek

    Ezt se hagyd ki!