Kezdőlap Otthon & Kert

Repedésmentes paradicsom: 5+1 profi tipp a kertészeknek

Repedt paradicsom

Hogyan neveljünk repedésmentes paradicsomot?

A repedt paradicsom nemcsak esztétikai probléma, de a termés minőségét is veszélyezteti. Szakértői tippjeinkkel azonban könnyen megelőzheted ezt a bosszantó jelenséget!

Mi okozza a paradicsom repedését?

A fő ok a hirtelen vízmennyiség-változás. Ha a növény hosszú szárazság után sok vizet kap, a gyümölcs belseje gyorsan nő, de a héja nem tud lépést tartani. Emellett a gyors hőmérséklet-változás és bizonyos paradicsomfajták is hajlamosabbak a repedésre.

5+1 hatékony módszer a repedések megelőzésére

1. Egyenletes öntözés: Kerüld a kiszáradást és a hirtelen túlöntözést. Rendszeres, kis adagokban locsolj.

2. Mulcsozás: Használj szalmát, fűnyesedéket vagy komposztot a talaj nedvességének és hőmérsékletének szabályozására.

3. Időben szüretelj: Ne hagyd túlérni a paradicsomot a tövön, mert az érettebb gyümölcsök hajlamosabbak a repedésre.

4. Kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás: Kerüld a túlzott nitrogénbevitelt. A szerves trágya vagy komposzt ideális választás.

5. Válassz ellenálló fajtákat: Próbáld ki a ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’ típusokat, amelyek kevésbé hajlamosak a repedésre.

+1 Tipp: Nagy esőzések előtt védd a növényeket fóliával vagy kerti sátorral.

Mit tegyünk a már megrepedt paradicsommal?

A repedt paradicsom még fogyasztható, ha nem romlott vagy penészes. Felhasználhatod lecsóba, szószokba, vagy akár grillezéshez is. A legfontosabb, hogy azonnal dolgozd fel ezeket a darabokat.

Összefoglaló

A repedésmentes paradicsom titka a következetesség és az egyenletes gondoskodás. Figyelj oda a vízellátásra, a tápanyag-utánpótlásra és a hőmérséklet-ingadozásokra. Ezekkel a tippekkel idén garantáltan egészséges, sima héjú paradicsomokat szüretelhetsz!

Exit mobile version