back to top
7.9 C
Budapest
vasárnap, március 16, 2025
spot_img
Továbbiak

    Változókori étkezés: mit kerüljünk el?

    Változókori étkezés: kulcs a kellemetlen tünetek enyhítéséhez

    A változókor természetes folyamat, ám bizonyos ételek fogyasztása felerősítheti a kellemetlen tüneteket. Nézzük, mit érdemes kerülni és mivel helyettesíthetjük ezeket!

    Csípős ételek: a hőhullámok ellenségei

    A csípős, fűszeres ételek súlyosbíthatják a hőhullámokat. A cayenne bors, jalapeno paprika, csili és csípős szószok helyett válasszunk inkább:

    • Zöldfűszereket az ételek ízesítéséhez
    • Enyhébb ízvilágú fogásokat

    Koffein és alkohol: mértékkel fogyasszuk

    A kávé és fekete tea mennyiségét érdemes csökkenteni. Az alkoholról pedig lehetőleg teljesen mondjunk le, mivel:

    • Fokozhatja a kellemetlen tüneteket
    • Rontja az alvás minőségét

    Cukor és finomított szénhidrátok: óvatosan!

    Bár kívánhatjuk az édes ízeket, a cukrot és finomított szénhidrátokat tartalmazó édességeket, péksüteményeket csak mértékkel fogyasszuk. Helyettük válasszunk:

    • Teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket
    • Gyümölcsalapú desszerteket

    A bőséges rostbevitel nemcsak a jóllakottság érzését nyújtja, de támogatja a bélflóra egyensúlyát is, ami szinte minden szervünkre jótékony hatással van.

    Összefoglalás: tudatos étkezéssel a jobb közérzetért

    A változókor során különösen fontos odafigyelni étkezési szokásainkra. A csípős ételek, a koffein, az alkohol és a finomított cukrok mérséklésével, valamint a rostban gazdag, teljes értékű táplálékok előnyben részesítésével jelentősen javíthatjuk közérzetünket és enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

    Ezek is érdekelhetnek

    Ezt se hagyd ki!