back to top

Változókori étkezés: mit kerüljünk el?

Változókori étkezés: kulcs a kellemetlen tünetek enyhítéséhez

A változókor természetes folyamat, ám bizonyos ételek fogyasztása felerősítheti a kellemetlen tüneteket. Nézzük, mit érdemes kerülni és mivel helyettesíthetjük ezeket!

Csípős ételek: a hőhullámok ellenségei

A csípős, fűszeres ételek súlyosbíthatják a hőhullámokat. A cayenne bors, jalapeno paprika, csili és csípős szószok helyett válasszunk inkább:

  • Zöldfűszereket az ételek ízesítéséhez
  • Enyhébb ízvilágú fogásokat

Koffein és alkohol: mértékkel fogyasszuk

A kávé és fekete tea mennyiségét érdemes csökkenteni. Az alkoholról pedig lehetőleg teljesen mondjunk le, mivel:

  • Fokozhatja a kellemetlen tüneteket
  • Rontja az alvás minőségét

Cukor és finomított szénhidrátok: óvatosan!

Bár kívánhatjuk az édes ízeket, a cukrot és finomított szénhidrátokat tartalmazó édességeket, péksüteményeket csak mértékkel fogyasszuk. Helyettük válasszunk:

  • Teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket
  • Gyümölcsalapú desszerteket

A bőséges rostbevitel nemcsak a jóllakottság érzését nyújtja, de támogatja a bélflóra egyensúlyát is, ami szinte minden szervünkre jótékony hatással van.

Összefoglalás: tudatos étkezéssel a jobb közérzetért

A változókor során különösen fontos odafigyelni étkezési szokásainkra. A csípős ételek, a koffein, az alkohol és a finomított cukrok mérséklésével, valamint a rostban gazdag, teljes értékű táplálékok előnyben részesítésével jelentősen javíthatjuk közérzetünket és enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

Exit mobile version