back to top
20.6 C
Budapest
csütörtök, június 5, 2025
spot_img
Továbbiak

    Vegyszerkoktél az étrendünkben: riasztó EU-jelentés

    Összefoglaló: Növekvő vegyszerterhelés ételeinkben

    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb jelentése szerint az európai élelmiszerek 42%-ában mutattak ki növényvédőszer-maradványokat, és egyre gyakoribb a többféle szert tartalmazó „vegyszerkoktél” jelenléte.

    Aggasztó tendenciák a növényvédőszer-használatban

    A 2023-as adatokon alapuló jelentés több mint 100 ezer minta elemzését végezte el. Bár a minták többsége a határértékeken belül maradt, a termékek negyedében egyszerre többféle növényvédőszer-maradványt találtak. Ez a trend különösen veszélyes, mivel a jelenlegi határértékek nem veszik figyelembe a szerek esetleges kölcsönhatásait.

    Az eredmények részletesebben:

    • 58% – nem kimutatható mennyiségű maradvány
    • 38,3% – határértéken belüli mennyiség
    • 3,7% – határérték feletti vagy tiltott anyag jelenléte

    Mely élelmiszerek a legérintettebbek?

    A jelentés szerint a legtöbb szennyezett minta a következő termékekből származik:

    • Körte
    • Narancs
    • Kaliforniai paprika
    • Citrom
    • Mandarin
    • Alma
    • Eper

    A feldolgozott termékek közül az aszalt szőlő, a vörösbor, a búzaliszt és a feldolgozott alma tartalmazta a legtöbb többkomponensű maradványt.

    Egészségügyi kockázatok és következmények

    A vegyszerkoktélok növekvő jelenléte komoly aggodalmakra ad okot. Kutatások szerint a többféle növényvédőszer együttes hatása – még alacsony dózisban is – súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, különösen gyermekeknél és várandós nőknél. Ezek között szerepelnek:

    • Tanulási zavarok
    • Immunrendszer károsodása
    • Különféle ráktípusok kialakulásának fokozott kockázata

    Mit tehetünk egyéni szinten?

    Bár a helyzet aggasztó, vannak lépések, amelyeket megtehetünk a vegyszerterhelés csökkentése érdekében:

    1. Válasszunk bio termékeket, ahol lehetséges
    2. Mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt
    3. Részesítsük előnyben a szezonális és helyi termékeket
    4. Tájékozódjunk a termékek eredetéről és termelési módjáról

    Az EU-nak és a nemzeti hatóságoknak sürgősen felül kell vizsgálniuk a jelenlegi szabályozást, figyelembe véve a növényvédőszerek kombinált hatásait. Addig is, tudatos vásárlóként sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében.

    Ezek is érdekelhetnek

    Ezt se hagyd ki!