Fenntartható halfogyasztás a sushi szerelmeseinek
A WWF új sushi-útmutatója segít eligazodni a fenntartható halfogyasztás útvesztőjében. Mely halak kerülendők és melyek a környezetbarát alternatívák a sushi étlapon?
A sushi-alapanyagok fenntarthatósági rangsora
A Természetvédelmi Világalap (WWF) 13 népszerű sushi-alapanyagot vizsgált meg és értékelt egy könnyen értelmezhető zöld-sárga-piros színkódos rendszerben. Ez az útmutató hasznos lehet mind a szupermarketi vásárlás, mind az éttermi rendelés során.
Kerülendő sushi-alapanyagok
A piros kategóriába sorolt, kerülendő alapanyagok között szerepel:
- Angolna (minden formában)
- Tengeri keszeg
- Sárgaúszójú tonhal (bizonyos halászati módszerekkel)
- Bonitó tonhal (meghatározott régiókból és halászati módszerekkel)
- Kékúszójú tonhal (halgazdaságból vagy hosszú horogsoros módszerrel)
- Lazac (chilei vagy hagyományos halgazdaságból származó atlanti lazac)
- Garnéla (vadon fogott vagy nem fenntartható tenyészetből)
- Surimi (ismeretlen eredetű)
- Sárgaúszójú és borostyánmakréla (tenyésztett)
- Kalmár, szépia, polip (fenékhálóval fogott)
Fenntartható sushi-alternatívák
A zöld kategóriába sorolt, fenntarthatóbb választások:
- Sárgaúszójú tonhal (nyugati és középső Csendes-óceánból, kézi horoggal fogva)
- Bonitó tonhal (Csendes- és Atlanti-óceánból, kézi horoggal fogva)
- Kékúszójú tonhal (Földközi-tengerből, csapdás vagy kézi horogsoros módszerrel)
- Lazac (alaszkai, vadon fogott csendes-óceáni, vagy európai akvakultúrából)
- Trópusi garnéla (bio minősítésű, európai akvakultúrából)
- Sárgaúszójú és borostyánmakréla (Azori-szigetekről vagy Dél-Afrikából, kézi horoggal)
- Kalmár és szépia (Északkeleti-Atlanti-óceánból, kézi horoggal)
- Jakabkagyló (Északkeleti-Atlanti-óceánból kézzel gyűjtve vagy akvakultúrából)
Tippek a fenntartható sushi-fogyasztáshoz
A WWF javasolja, hogy az éttermekben érdeklődjünk a hal eredetéről és a halászati módszerekről. A szervezet „Jó hal” listája részletes információkat tartalmaz az egyes halfajok túlhalászatáról és ökológiai hatásairól.
Jó hír a sushi-rajongóknak: A nori-algák környezetbarátnak számítanak. Emellett a zöldséges sushi-variációk, például uborka, avokádó, tök vagy cékla felhasználásával készült ételek biztonságos választásnak tekinthetők.
A fenntartható sushi-fogyasztás nem csak ízletes, de felelősségteljes döntés is. Válasszunk tudatosan, és élvezzük a japán konyha remekeit környezetbarát módon!